Taháky
Jestli patříte taky k těm, kteří při každém vaření běží hned na google a několik minut hledáte na kolik minut uvařit vajíčko natvrdo, kolik stupňů má mít steak propečený na medium nebo třeba kolik gramů se rovná čajové lžičce nebo jednomu hrnku, tak tady jste správně. Stručně, přehledně a na jednom místě, ať víte, kam u příštího receptu zajít pro radu.
#1 vaření vajíčka
Vajíčka vždy vkládám do vroucí vody, ne rovnou z lednice, ale při pokojové teplotě, protože by hned popraskali. Po uvaření je potřeba vajíčka zchladit, aby se lépe loupali a zastavil se proces vaření.
Na „měkko“ – 5 min
Na „hniličko“ – 7,5 min
Na „Tvrdo“ – 10 min
Pošírované – 3 min
#2 teploty masa (hovězí steaky)
Vnitřní teplota steaků je důležitá pro správný odhad stupně propečení.
rare – 50°C
medium rare – 55 °C
medium – 60 °C
medium well – 65 °C
well done – 70 °C (upozornění: Tenhle stupeň propečení zabíjí i to nejkvalitnější maso)
#3 teplota masa (Kuřecí maso)
Nejen hovězí, ale i kuřecí může být perfektně připravené a šťavnaté.
Skvělé kuřecí prso by mělo mít cca 65 °C, aby bylo zdravotně nezávadné, ale také nevysušené.
#4 míry & váhy
Orientační převodník, který ulehčí práci každému v kuchyni.
1 hrnek mouky – 140 g
1 hrnek cukru/másla – 250g
1 hrnek tekutin – 250 ml
1 lžička – 5g / 5 ml
1 lžíce – 15 g / 15 ml
špetka – 1 – 2g
#5 převody teplot
1 °C – 33,8 °F
120 °C – 250 °F
150 °C – 300 °F
180 °C – 350 °F
200 °C – 400 °F
230 °C – 450 °F
#6 vaření na ohni
Někdy v kuchařkách naleznete například: „vařte na střední žár“, v přírodě bohužel nemáte možnost otáčet knoflíkem, proto vám zde napíšu, jak je možné se zorientovat. Vše je psáno podle toho, jak dlouho vydržíte s dlaní nad plamenem.
velký žár – 2 vteřiny
středně velký žár – 3-4 vteřiny
střední žár – 5-6 vteřin
středně nízký žár – 7-8 vteřin
nízký žár – 9-13 vteřin